Monday, December 5, 2011

Conan the Barbarian (2011)

TAGLINE:
Enter an age undreamed of!

TERVE LUGU VÄHEMA HULGA SÕNADEGA KUI SELLES LAUSES LEIDA ON:
Conan võitleb meritähe-kultusega. Antropomorfse maisitõlviku kultus - you're next!

HOMOEROOTIKA:
Filmi peale on kokku ainult üks näide, aga see-eest paljuütlev ja kaugeleulatuvate implikatsioonidega: nimelt pääsevad Conani kodukülas aega teenima ainult need noormehed, kes suudavad, muna suus, ümber künka joosta. Ma... ma ei taha seda teemat rohkem arutada.

"Teisel pool musta vänta", peatükk I: "Conan kaotab oma süütuse"
LAIBALOENDUS:
Väidetavalt tapetakse ekraanil 107 inimest. Ise ma tõesti üle ei lugenud, sest olin filmi selleks ajaks oma arvutist hügieenilistel kaalutlustel juba eemaldanud. 107 pole tänapäevase märuli kohta küll eriline suursaavutus, aga seda võib öelda, et (odavat) vägivalda ning brutaalseid stseene on ohtralt. Tegelikult täiesti mõttetult palju - slasheri vaatamise tunne tekib ja haigutama ajab, ehkki Jason Momoa (või Boboa või misiganes ta nimi oli) vehib mõõgaga päris osavasti.

KUI HALB SEE TEGELIKULT ON?
Teeme nii, et ma püüan stoorit niipalju edasi anda, kui ma sellest aru sain, ja siis te otsustate ise.

Soome TV kättesaamisega oli omal ajal tükk tööd.
Kusagil põhjamaal elab rahvas, keda kutsutakse kimmerlasteks. Nende ühiskond on pehmelt öeldes kummaline. Ehkki on näha, et nad saavad täiesti rentaabli kivist vesiveski ehitamisega hakkama, on nad nii machod, et elavad mingites okste vahele tõmmatud nahkadest hüttides, mis isegi paleoliitikumi aegsetele euronõuetele vastanud poleks. Kimmerlaste maal elab teiste seas ka poiss nimega Conan, kes sündis lahinguväljal (ma ütlen, need kimmerlased on nii machod, et võtavad isegi üheksandat kuud rasedad naised sõtta kaasa).

Ühel päeval tuleb Conani kodukülla mingit fossiilset meritähte kummardav bande. Kuna nende pühalt okasnahkselt on üks jätke puudu, siis asuvad nad kohaliku sepikoja all paleontoloogilisi väljakaevamisi teostama, sest nendega kaasas olev teismeline gootitibi ütleb, et just sealt võib seda leida. Et musta silmapliiatsit armastavad kahvatud 14-aastased neiud tavaliselt ei valeta, leitaksegi puuduv tükk üles. Väljakaevamiste käigus saab kogu külarahvas peale Conani surma, sest vanaajal polnud paleontoloogia selline pussyde hobi nagu tänapäeval.

Meie jumal sittus mulle pihku! See on märk!
Umbes siin lõpebki loo koherentne osa. Erinevalt 1982. aasta versioonist ei panda noort Conanit ratast ringi ajama, vaid ta kasvab niisamagi kaadrite vahepeal suureks. Põhimõtteliselt näeb filmi edasine kulg nii välja, et kedagi tapetakse, siis tõstab keegi mingi eseme pea kohale (mõõga/imiku/rabeleva vaenlase) ja röögib täiest kõrist, ning siis näitab kaamera pahalasi, kes omaette sehkendavad. See muster kordub ikka ja jälle kuni filmi lõpuni.

Üks vaenlastest on ka Nina Hagen

Kurjamid, muide, sõidavad maad mööda ringi sõjalaevas, mida veavad elevandid ja režissööri haige mõistus. Puhtjuhuslikult on tegu samade tüüpidega, kes omal ajal Conani küla rüüstasid, ja meie suureks kasvanud barbar on nendega kohtudes kogu aeg pettunud, et vanad sõbrad teda ära ei tunne.

Vaenlaste pealiku tapab Conan vist puhtast halastusest - too on oma jumalikku meritähte nii kiindunud, et hõõrub seda pidevalt oma näo vastu, kuni see sinna õnnetult kinni jääb. Karta on, et varem või hiljem oleks ta ennast nagunii kogemata ära tapnud, sest võitluses kasutab ta mingil põhjusel kahte kokkuteibitud Türgi mõõka (ainus viis, kuidas kaks head relva saab olla viletsam kui üks hea relv).

Hea kombinatsioon - halb kombinatsioon
Ma ei tea, mis teie arvate, aga minu arust on uus Conani-film äärmiselt lollakas.

PARIM ONE-LINER:
Kahjuks pole ükski siin mängivatest näitlejatest Schwarzenegger, nii et ühtki head one-linerit ei kõla.

Ehitustehniliste ohutusnõuete eiramine on selle filmi üks väikseimaid probleeme.
TOBE POLIITILINE SISU:
Jumal tänatud, ei ole. Kõige lähedasem asi üleüldse mingisugusele poliitilisele sõnumile on täiskasvanud Conani esimene seiklus, kus ta oma neegrist sidekickiga orje vabastama läheb. Samas on siin pehmendavaks asjaoluks see, et "vabastamist" alustavad nad mäe otsast orjalaagri peale suurte kivirahnude veeretamisega.

MEELDEJÄÄV SURM:
Hehehehee, mõned ikka on. Minu lemmikuks oli vast see, kuidas Conan ühe kinnivõetud pahalase kiviheitemasinaga teiste pahalaste laagrisse tulistab. Meenutab veidi Indiana Jones'i (kuri)kuulsat külmkapistseeni.

Fremenite capoeira-etendus ei püstitanud publikurekordeid.
KAS LÕPUS TOIMUS AATOMIPLAHVATUS?
Tutkit. Moria kaevandused (ja mõned muud "Sõrmuste Isanda" lavakujundusest pätsatud elemendid) varisesid ainult kokku.

MIDA MA ÕPPISIN:
Kõik režissöörid, kes vanadest filmidest uusversioone teevad, tuleks rattale tõmmata.


Titshot!
2/10

1 comment:

  1. :D
    Film, millele annab nii toreda arvustuse kirjutada, on oma eksistentsi vähemalt ühel moel õigustanud.

    ReplyDelete